ОБЕРЕЖНО – ПІДРОБКА!

Будь-яка держава світу не може повноцінно функціонувати без власної національної валюти, цінних паперів та без визначеної сукупності важливих документів (паспорти, посвідчення, дипломи, проїзні квитки тощо). Держава зацікавлена у тому, щоб дана категорія документів виготовлялася централізовано, під контролем держави і не підлягала підробці. Тому дані документи виготовляються зі спеціальними засобами захисту від фальшування.

Виготовлення такого роду документів здійснює Головне управління виробництвом державних знаків Міністерства фінансів України, у системі якого є паперові фабрики, поліграфічні та інші підприємства. У нашій країні виготовлення документів зі спеціальними засобами захисту відбувається на Банкнотній фабриці України, Поліграфічному комбінаті «Україна» та Київській офсетній фабриці. Також деякі документи можуть випускатися приватними поліграфічними підприємствами за спеціальною ліцензією, виданою відповідним відомством.

Основними елементами захисту грошових знаків є: папір; способи нанесення зображень; водяний знак; захисна кодована стрічка; оптично-змінна фарба; латентне «приховане» зображення; наскрізний елемент; ультрафіолетовий та інфрачервоний захист тощо.

Зростання кількості, якості та доступності різної техніки на території України зумовило різке зростання кількості підробок паперових грошей невисокої якості за її допомогою. Загальними характерними рисами для підробок цієї групи є наявність зернистості фарбного шару; відсутня висока чіткість зображень; низька якість відтворення дрібних деталей; часто присутні забруднення незадрукованих ділянок; кольоропередача відрізняється від кольорової гами справжніх банкнот; відсутність елементів захисту (можлива їх імітація різними способами).

Особливість підроблених банкнот високої якості – вони виготовлені на папері з двотоновими водяними знаками у вигляді літер «S» та мають імітацію ультрафіолетового захисту, подібну до справжніх банкнот. Захисну кодовану стрічку імітують різними способами. Ефект зміни кольорів оптично-змінного зображення цифрового позначення номіналу на лицьовому боці банкнот не відповідає.

При візуальному визначенні, перше, що необхідно зробити – довіритися своїм тактильним відчуттям. Справжня купюра більш фактурна, рельєфність елементів глибокого друку відчувається на дотик. Підробка ж відрізняється гладким папером. Водяні знаки на справжніх гривнях чітко проглядаються на світлі. На підробках водяні знаки імітуються різними способами, малюнок не чіткий, іноді примітивний і видно без просвіту. Глибокий друк імітують за допомогою тиснення зі зворотного боку банкнот, де в кососпрямованих променях можливо прослідкувати вертикальні та хвилясті короткі вдавлені штрихи.

Якісне дослідження банкнот можливо успішно проводити за умов наявності спеціальної апаратури для мікроскопічного дослідження об’єктів і приладів, що дозволяють досліджувати ці об’єкти в особливих режимах освітлення у різних діапазонах спектру.

Поділитись

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

CAPTCHA ImageChange Image